De ce sa vizitezi Hagia Sophia din Istanbul
» Oferte Regiunea Istanbul

02.09.2019 Turcia

De ce sa vizitezi Hagia Sophia din Istanbul

Hagia Sophia din Istanbul (Biserica Bizantină Sfânta Sofia) este, fără doar și poate, o atracție mondială. O vizitezi o data și te întorci. Am vizitat-o de două ori și am merge din nou. Fostă biserică, moschee și acum, oficial, muzeu, Hagia Sophia din Istanbul îmbină ambianța sfântă cu arhitectura bizantină și islamică. Este modul ei simplu de a te cuceri. Și reușește. Stând în partea veche a orașului, numită Sultan Ahmet, Hagia Sophia se alătură altor repere din apropiere trecute pe Lista Patrimoniului mondial UNESCO a Turciei.
 
Cupola mare, frescele creștine și plăcile ce ilustrează caligrafie islamică, împodobite de galeriile superioare, rezumă perfect istoria a 3 orașe: Istanbul, Constantinopol și Bizanț. Ajungi în fața grandioasei clădiri și aștepți să intri întrebându-te: cum o singură construcție evocă atât de mult respect? Să fie istoria, construcția impunătoare sau suflul transmis de zecile de turiști care își așteaptă rândul? Ei bine, află că stai în fața unei clădiri de peste un mileniu și jumătate vechime. Acesta este răspunsul.

Hagia Sophia impresia artistului

Hagia Sophia are o istorie impresionantă. Este bine să o vizitezi în cadrul unui tur organizat, cu ghid. El îți va reda pas cu pas istoria frumoasei clădiri, făcându-te să intri treptat în atmosfera vremurilor trecute. Vei vedea galeria superioară, unde poți poposi câteva minute în liniște, pentru a admira frumoasa sa arhitectură. Imaginează-ți oamenii care au meşteşugit pereții, tavanele și balustradele. În ciuda faptului că este una dintre cele mai vizitate atracții ale Turciei, Hagia Sophia din Istanbul are o atmosferă calmă și liniștită. Detaliile ei îți captează privirea și poveștile sale ce dăinuiesc de peste un mileniu ș jumătate îți induc o stare de uimire și de respect. Este una dintre cele mai impresionante și frumoase atracții din Istanbul, construită parcă din detalii. Indiferent de numărul vizitelor tale aici, întotdeauna vei găsi ceva nou de admirat. Nu-i de mirare că mii de turiști revin aici o dată la doi sau trei ani.

Când a fost construită Hagia  Sophia din Istanbul?

Biserica inițială este extrem de veche, însă clădirea muzeului de astăzi nu este cea originală. Prima a fost construită în 360 î.Hr. și distrusă în două incendii: unul în 404 î.Hr. și celălalt la 10 ani diferență. Clădirea a fost reconstruită complet în 415 î.Hr., dar 117 ani mai târziu, în timpul Revoltelor Nika din Istanbul, ea a fost din nou distrusă. După a doua reconstrucție, biserica a suferit, în sute de ani, pagube minore, care  nu i-au afectat structura. Astăzi, clădirea continuă să atragă sute de mii de turiști din toate colțurile lumii, inclusiv pe noi, în sejururile sau circuitele organizate în Istanbul.

Lucruri interesante despre Hagia Sophia din Istanbul

  •  În limba turcă, se numește Ayasofya
  • Numele Hagia Sophia înseamnă „Biserica Sfintei Înțelepciuni”
  • Plăcile caligrafiei islamice au fost adăugate în secolul 19 și sunt fabricate din lemn
  • Hagia Sophia a fost folosită ca biserică timp de 916 ani. A fost apoi transformată în moschee în 1453 și folosită ca atare timp de 482 de ani
  • În 1935, devine un muzeu oficial al Republicii Turce
  • Hagia Sophia face parte din partea veche a orașului care este înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
  • Există două etaje; nivelul solului și al galeriei superioare. Ca să ajungi la galeria superioară să urci pe o scară de piatră neuniformă și șerpuită. Așa că, asigură-te că ai pantofi buni!

Programul muzeului Hagia Sophia și taxa de intrare

În timpul iernii, muzeul Hagia Sophia din Istanbul este deschis în fiecare zi, între orele 09.00 și 17.00. Ora de închidere se prelungește vara până la 19:00. În prima zi de festivaluri religioase din Turcia, Hagia Sophia își deschide ușile publicului la ora 13:00. Casele de biletele sunt închise cu o oră înainte de ora oficială a închiderii muzeului, lăsând astfel turiștii să o exploreze în ritm lent. Există o taxă de intrare pentru adulți și pentru copiii de peste 12 ani. Nu o putem spune cu exactitate întrucât ea se poate schimba și ne dorim să păstrăm informațiile cât mai corecte posibil. Dacă ți-ar plăcea să o vizitezi, alătură-te grupului nostru organizat pentru circuitul Hagia Sophia din Istanbul.

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii