Cele mai populare 10 condimente din bucataria turceasca
» Oferte Turcia

21.10.2020 Turcia

Cele mai populare 10 condimente din bucataria turceasca

Când spui vacanțe în Turcia te gândești la All Inclusive. La varietate de mâncăruri oferită și la experiența unui hammam... Nu-ți trebuie mult și-ți dorești o nouă vacanță! De data aceasta, însă, nu te lăsa furat doar de serviciile All Inclusive. Turcia îți poate oferi mai mult decât un concediu relaxant într-un hotel de lux. Renunță în unele zile la bufetul hotelului și ia la pas aleile stațiunii sau a orașului în care te afli...după condimente și mâncăruri cu arome de negăsit în alte colțuri ale lumii.
 
Există numeroase motive pentru care bucătăria tradițională turcească este atât de apreciată în lume. Printre ele regăsești combinațiile de ingrediente folosite, tehnicile de gătit și sosurile indispensabile care transformă chiar și cele mai banale mâncăruri în delicii culinare. Cu toate acestea, părțile cu adevărat magice ale bucătăriei turcești sunt condimentele ascunse.Iată cele mai populare ierburi și condimente pe care le poți gusta în preparatele turcești.

Fulgi de ardei iute

Unul dintre cele mai populare condimente, ce conferă o aromă delicioasă și un gust ușor amărui, îl reprezintă fulgii de ardei iute. Fulgi care se obțin simplu, prin uscarea ardeiului la soare, înainte de a fi zdrobit. Variind de la o regiune la alta, unii fulgi de ardei iute sunt prăjiți înainte de a fi zdrobiți, alții nu Ei se folosesc la toate tipurile de preparate, de la supe la mâncăruri suculente și sosuri pentru cartofi prăjiți. Considerați și un calmant natural, fulgii de ardei roșu întăresc sistemul imunitar întrucât este plin cu vitamina C.

Piper negru

Piperul negru, folosit pe scară largă în întreaga lume, își adaugă aroma în fiecare fel de mâncare din bucătăria turcească. În general, boabele negre sunt măcinate și folosite ca pulbere. Gustul aromat și amar al piperului negru este utilizat atât în ​​gătit, cât și în etapele de servire. Se știe că piperul negru facilitează digestia și arderea grăsimilor datorită efectului său antioxidant. Este frecvent consumat de cei care suferă de răceală deoarece întărește imunitatea.

Cimbru

O plantă care crește aproape peste tot în Anatolia, de obicei culeasă din zonele de munte. Este folosit mult în bucătăria turcească, fie el uscat sau sfărâmat. Cimbrul are o aromă ascuțită de aceea se pretează foarte bine la mâncărurile cu carne. În multe zone din Turcia, fermierii își hrănesc vitele cu cimbru, ca să obțină o carne mult mai gustoasă. Fenomenul îl găsești și în Grecia, în special în zonele de munte. Noi l-am întâlnit pe insula Rhodos. Cimbrul nu se limitează doar la mâncare. Proaspăt preparat în apă fierbinte, el este adesea consumat ca ceai. De asemenea, are proprietăți antiseptice și oferă o gamă largă de beneficii de la hipertensiune arterială, boli de inimă și probleme digestive.

Mentă

Cu esența sa intensă și răcoritoare, menta este o plantă preferată folosită în salate, aperitive, băuturi reci, legume umplute (dolma) și diferite tipuri de iaurt. Menta este, de asemenea, un capriciu pentru afecțiunile stomacului și ajută la tractul respirator.

Cumin (Chimion)

Cuminul este un condiment indispensabil în bucătăria turcească. Îl găsești în mâncărurile populare de köfte (chiftele) și mâncărurile din carne. Localnicii turci preferă cuminul sub formă de pulbere. Nu este folosit niciodată în forma sa de semințe. Aroma intensă a cuminului cultivat în Anatolia este folosită în special pentru a suprima mirosul cărnii. El este, de asemenea, folosit pentru condimentarea cârnaților, cunoscuți și sub numele de sucuk. Printre numeroasele beneficii pentru sănătate se numără creșterea imunității, facilitarea digestiei, întârzierea îmbătrânirii celulelor și evitarea anemiei. Mamele care alăptează îl folosesc pentru a îndepărta gazele sugarilor.

Sumac

Sumacul este un condiment despre care se știe că este mai acidulat ca o lămâie și folosit foarte mult în bucătăria turcească. Crescut în sud-estul Turciei, sumacul este colectat din copaci pitici. Frunzele sunt uscate și măcinate până ajung pulbere. Nu numai că se folosește în cele mai faimoase mâncăruri (kebab) din Turcia, ci se pune pe salata de ceapă, în chiftele crude și pe ravioli turcești. Știai că mult iubitul sumac facilitează digestia și echilibrează nivelul zahărului din organism?

Frunza de dafin

Da, o avem și noi, dar turcii o folosesc mult mai des. Frunza de dafin însoțește multe arome delicioase în bucătăria turcească. Deși nu sunt plante comestibile, ele schimbă gustul întregului fel de mâncare prin aroma plăcută. Este un condiment folosit, doar ca parfum, în mâncărurile cu sos de roșii, din carne de pește, vită sau de vânat. În bucătăria turcească mai este folosit în „producția” de conserve și murături. Asta pentru că e antiseptic și are un efect preventiv împotriva bolilor.

Scorţişoara

Este folosită în bucătăria turcească din perioada otomană. Mirosul și aromele ei sunt suficient de puternice pentru a schimba întregul stil al mâncării. Scorțișoara joacă un rol în bucătăria turcească. Astfel că o voi găsi la orice colțișor, fie pulbere, fie sub formă de băț. Ea este adesea folosită în orezul cu care se umple legumele, mielul și în mâncărurile cu pui. Tradițional, scorțișoara se adaugă băuturilor precum boza și salep, unice în bucătăria turcească. Este o sursă de antioxidanți polifenolici, ajută la reducerea colesterolului, reglează tensiunea arterială, crește rezistența corpului și tratează infecțiile fungice. Scorțișoara te ajută și la slăbit slăbit, datorită efectelor sale asupra arderii grăsimilor.

Rozmarin

Rozmarinul se obține din frunzele unui copac pitic crescut în Marea Mediterană. Frunza acestui copac are un miros plăcut și este întotdeauna verde. Se folosește foarte mult în bucătăria turcească… și grecească. Frunzele sunt folosite atât proaspete, cât și uscate. Atât pentru mâncare, cât și pentru producția de medicamente pe bază de plante și produse cosmetice. Se consumă și ca ceai proaspăt: ceai  de rozmarin. Rozmarinul reduce stresul și creează un efect de relaxare. Nu prin magie, ci pentru că este bogat în antioxidanți, vitamine și minerale.

Cuisoare

Cuișoarele se obțin prin uscarea mugurilor în formă de unghii ai florii de cuișoare. În Turcia sunt folosite la prepararea compoturilor, prăjiturilor, deserturilor și a ceaiurilor din plante precum ceaiul negru. Un ceai consumat de mulți turci. Cuisoarele reprezintă unul dintre cele mai puternice antiseptice naturale cunoscute și folosite în industria medicală de secole. Știai că dacă le mesteci ca pe gumă reîmprospătează respirația? Perfect pentru după mesele cu ceapă și usturoi 😊

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii