Mancaruri turcesti de incercat in fiecare vacanta in Turcia
» Oferte Turcia

18.04.2018 Turcia

Mancaruri turcesti de incercat in fiecare vacanta in Turcia

Încă puțin până la vară, până la vacanța în Turcia și până la savoarea sutelor de mâncăruri turcești. Doar te gândești și imaginile cu sutele de preparate parcă îți fac flash-uri prin fața ochilor. Nu da fuga la mall pentru o porție de kebab sau pentru una de kofte, ci au răbdare încă puțin, Ia-ți vacanța în Turcia cu reducere (dacă nu cumva ai rezervat-o deja) și fă-ți lista cu tot ce ai vrea să încerci. Oricât de spontan ai fi, când vine vorba de mâncare, nu pleca nepregătit în vacanță. În caz contrar, ai să regreți. Întotdeauna, la întoarcerea acasă, vei descoperi ceva bun, ce nu ai încercat. Nu-i bai nici așa... te mai înhami la încă o vacanță și gata. Te pui cu gurmandul? 

Ca să nu pățești, însă, asta, noi ți-am făcut o lisă cu câteva mâncăruri turcești pe care să le încerci în vacanța de vară în Turcia. Lista este și mai lungă, însă ne-am oprit la a-ți deschide apetitul. Revenim pe parcurs cu și mai multe detalii. Pardon, delicii 😊 

Mâncăruri turcești de încercat în vacanță

İskender Kebab. Sigur ai auzit de el și sigur l-ai încercat deja, dacă ai mai fost în Turcia. Îl recomandăm în fiecare vacanță în Turcia, în orice destinație te-ai duce. Explozia de arome, gustul cărnii cu combinația de salată și magicul sos este un deliciu pentru orice gurmand. Carnea se numește döner și este practic un preparat cu fâșii subțiri de carne de miel, preparat la grătar. Döner gătit în sos de roșii și servit peste bucăți de pâine cu unt. Cel puțin asta este varianta tradițională. Această mâncarer turcească se servește cu ardei la grătar, roșii și iaurt. 

Karniyarik (vinete umplute). Pare una dintre mâncărurile turcești cuminți, însă poate fi destul de aventuroasă pentru unii... dar super delicioasă. O spunem din experiență! Când comanzi Karniyarik, primești o farfurie de vinete umplute, care conțin de obicei ardei, ceapă, usturoi, roșii și carne. Acest preparat este servit și cu iaurt.

Cotlete de miel. Oh la la! Gurmand sau nu, cotletele de miel sunt un deliciu. Bune pentru cei la dietă, bune pentru mâncăcioși înnăscuți, bine pentru copii, pentru tătici, bunici... ce mai, bine pentru întreaga familie. Pentru a obține cea mai bună experiență (cel mai bun gust și porții generoase), caută un restaurant departe de zonele turistice. Undeva într-un dat mai îndepărtat. Acum există GPS. Sunt deosebit de bune și sunt servite cu tradiționalul sos de iaurt turcesc.

Mantı (ravioli turcești). Credeai că bucătăria turcească nu a împrumutat câteva rețete și de la europeni? Ei bine, a făcut-o, dar în stilul propriu. Gustul și textura acestor ravioli sunt unice. Mantı sunt găluște mici umplute, în mod tradițional, cu carne de vită sau de miel. Ele sunt servite,  calce cu iaurt rece și usturoi, precum și cu un sos de roșii. Este foarte similar cu ravioli, este bogat și delicios!

LAHMACUN. Ai putea-o denumi simplu: pizza turcească. O pizza cu cel mai subțire blat posibil! Este o bucată subțire de aluat, peste care se presară  carne tocată, ierburi, legume și condimente. Chiar dacă pare prea subțire, este foarte sățioasă și este considerată un adevărat deliciu. O găsești și în unele restaurante turcești de pe la noi. Ea se pliază, apoi se mănâncă. 

Dolma. Este clasica sărmăluță tradițională din foi de viță de vie, umplută cu orez și carne (în multe zone turcești, doar cu orez). Există multe alte tipuri de dolma în Turcia. Unele sunt umplute cu ardei, dovlecei, varză, vinete, altele sunt doar cu orez, dar găsești și varianta apropiată sărmăluțelor noastre: cu orez și carne. Toate sunt stropite cu suc de lămâie și sunt condimentate cu diferite ierburi.

Köfte. Sau chifteluțele turcesti, sunt un alt deliciu, de cafre să te bucuri în vacanța în Turcia. Sunt sănătoase, delicioase și pline de aromă. Ele se prepară din carne de vită și miel, iar carnea este întotdeauna suculentă. Se mănâncă cu iaurt, dar poți găsi și sandvișuri köfte în magazinele de kebab.

Borek. Un produs delicios de patiserie turcească, umplut de obicei cu brânză, spanac și, uneori, carne. Acesta poate fi servit ca fel principal sau ca o gustare. Există un preparat similar lui börek numit Su Böreği – o combinație între patiserie și lasagna. Îți recomandăm să o încerci. Nu multă lume știe de ea, astfel că nu o vei găsi în restaurantele din zonele turistice. 

Dulciuri turcești – topul deliciilor

Baklava. Dacă ai deschis articolul, sigur știi ce este baclavaua și cum se mănâncă. Este un produs de patiserie tradițional turcesc, îmbibat cu sirop foarte dulce, cu straturi de unt și de nuci. Toate tipurile de baclava sunt bune, dar îți recomandăm cu drag pe cele cu fistic. deja ni s-a făcut poftă...

Kunefe. Un desert uimitor, preparat din brânză topită, în aluat subțire, îmbibat în sirop și acoperit cu fistic. Textura are un contrast uimitor între brânza moale și aluatul crud. Iar brânza acrișoară și siropul dulce fac și ele un duo excelent.

Băuturi turcești, de încercat în vacanță

Cafea turcească. Cu toții am auzit de ea. Mulți încearcă să o prepare acasă, iar multe restaurante zic să o fac, așa, ca la carte, însă gustul nu-i niciodată ca-n Turcia. Cafeaua turcească este puternică și groasă, nefiltrată. Asta înseamnă că zațul se așterne pe fundul ceștii. Așa că, să nu bei ultima gură! 

Çay (se pronunță "chai", dar e diferită de ceea ce numim chai - ceai) este băutura turcească de alegere. Un ceai negru preparat într-un ceainic cu pereți dubli, servit în pahare mici, transparente. Çay este centrul culturii sociale turcești, de care localnicii se bucură de mai multe ori pe zi. Simte-te liber să-i adaugi zahăr sau lamaie. Nu îi pune lapte, însă, decât dacă vrei priviri urâte din partea localnicilor... 

Ayran. Oh, da! Cei mai mulți turiști nici nu vor să guste ayran. Și-au făcut o idee despre „cum ar fi” și se opresc la ea. Nu face și tu asta! Ayran este o băutură rece și sărată, un iaurt diluat, foarte populară în Turcia. Este deosebit de răcoritoare în timpul verii și are un gust minunat, dacă o combini cu orice fel de mâncare cu carne. Încearc-o cu produsele de patiserie. Este un deliciu, o combinație unică, așa ca multe mâncăruri turcești de încercat în vacanța în Turcia. 

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii