Recomandari pentru vacanta in Bodrum, Turcia
» Oferte Bodrum

05.12.2016 Turcia

Recomandari pentru vacanta in Bodrum, Turcia

Bodrum este o atractie turistica majora, datorita frumoasei sale linii de coasta, climei excelente si apropierii de importantele site-uri istorice si naturale, dispunand de plaje cu nisip spectaculoase si mici golfuri stancoase. Datorita calitatilor sale si atmosferei cosmopolite, Bodrumul este cautat de numerosi artisti si de diferite celebritati, fapt pentru care este supranumit si „Saint-Tropez-ul Turciei”.
 
Bodrum este oras-port in Provincia Mugla, din sud-vestul Turciei (la 800 km distanta de capitala Ankara si 270 km sud de Izmir), fiind situat pe coasta egeeana, in Peninsula Bodrum, aproape de intrarea in Golful Gokova, in dreptul insulei grecesti Kos.
Asezarile care formeaza Peninsula Bodrum sunt Bodrum, Gumbet, Bites, Akyarlar, Turgutreis, Gumusluk, Yalikavak, Gundogan, Turkbuku, Golturkbuku, Ortakent si Torba, renumite pentru plajele lor de nisip si frumusetea naturala, precum si pentru casele sale albe tipice cu ferestre albastre, datorita influentei grecesti si a arhitecturii tipic mediteraneana.
 
Ca si distanta fata de Bucuresti, Bodrumul se afla la circa 1130 km iar traseul recomandat turistilor este :
Bucuresti – Ruse- Yambol – Edirne – Canakkale – Izmir – Bodrum
 
Statiuni
 
Gumbet
Gümbet este aflata la 3 km departare de statiunea Bodrum, pe malul de sud al peninsulei Bodrum. In ultimii ani, dezvoltarea sa i-a permis sa devina statiune de sine statatoare cu propria oferta de hoteluri, magazine, baruri, discoteci si tot ce este necesar pentru a intruni nevoile turistilor. Gümbet este si unul dintre cele mai populare centre de sporturi de apa. O adevarata „mecca” pentru iubitorii de soare, este locul favorit pentru vacantele de familie, in special pentru copii.
 
Bitez
Statiunea Bitez se afla la 7 km vest distanta de Bodrum intr-un golf langa Gumbet, fiind perfecta pentru familiile cu copii datorita plajei cu apa putin adanca. Statiunea ofera turistilor cele mai bune conditii de surfing.
 
Turgutreis
Situat la capatul peninsulei Bodrum, la 18 km de acesta,  Turgutreis este o statiune cocheta, cu plaje stramte insa cu un peisaj impresionant.
Statiunea este cosmopolita si mult mai ieftina decat Gumbet sau Bitez.
 
Gumusluk
Situata pe tarmul Marii Egee, statiunea Gumusluk se afla la 23 km de Bodrum. Aeroportul din Milas se afla la 60 km.  Aceasta statiune este recomandata turistilor dornici de relaxare si cu dorinta de a scapa de agitatia lumii moderne.
 
Torba
Torba este cea mai luxoasa si linistita suburbie a Bodrumului, situata la 6 km distanta de acesta. Malul de aici este brazdat de mici golfuri, in care sunt amplasate hoteluri-cluburi moderne, cu mici plaje de nisip si pietris sau platforme.
 
Excursii optionale
 
Mausoleul din Halicarnas – Acest monument este renumit deoarece a fost una dintre Cele șapte minuni ale lumii antice. Pentru cei care găsesc o plăcere melancolică în a vedea ravagiile timpului este o minunată alegere, deși s-a păstrat destul de puţin din monumental original.
În preţul excursiei nu este inclus transferul.
 
Excursie la Pamukkale – Aici turistii vor gasi cascade din calcar și cea mai originală piscină din Turcia: piscina Cleopatrei. Cu această ocazie vor putea descoperi vechiului oraș Hierapolis unde vor putea admira: Teatrul, Biserica bizantină, Martiriul Sfântului Filip, Drumul de marmură, templele, necropolele, Poarta bizantină și Arcul lui Domiţian.
 
Seara turceasca – Turistii dvs vor putea petrece o seara placuta la un spectacol unde vor viziona momente artistice cu specific turcesc: dansuri populare precum si vestitele dansatoare din buric. In pret sunt incluse transportul, cina si bauturile racoritoare.
 
Plimbare pe Marea Egee si picnic pe vapor – Turcia este renumita pentru frumusetea tarmurilor, iar aceasta plimbare va oferi ocazia de a o descoperi in toata splendoarea ei. Statiunea Bodrum are unul dintre cele mai frumoase porturi de iahturi de pe coasta egeeana, care se gaseste in imediata apropiere a Castelului Sfantul Petru. In pret sunt incluse transportul si pranzul, cu posibilitate de All Inclusive.
 
Excursie la Efes, orașul antic – Anticul Efes se gaseste pe coasta de sud a Turciei si gazduieste una dintre cele 7 minuni ale lumii: templul zeitei Artemis. Odata ajunsi aici, trebuie sa viziteze Marele teatru, cu o capacitate de 25.000 locuri, Biblioteca lui Celsus, Templul lui Hadrian si Fântana lui Traian.
Excursii de pescuit – Pentru împătimiţii acestui sport se pot face incursiuni în diferite zone și anume Turgutreis, Torba–Gumbet– Bitez sau Yalikaval–Gundogan.
 
Hamam – O experienta unica in care turistii dvs vor avea parte de o relaxare in stil oriental. Acest ritual provine din antichitate si este o baie de aburi urmata de un scrub, masaj cu ulei și masaj cu săpun.
De asemenea, se organizează excursii și pentru alte activităţi sportive, de relaxare sau de distracţie: rafting, jeep safari, echitaţie, aquapark, shopping sau crazy night prin discoteci.
 
În plus, în fiecare zi se poate traversa în insula Kos pentru a descoperi un strop din farmecul Greciei.
 
Top plaje din Bodrum 
 
Cu toate ca statiunea turistica Bodrum este situata pe tarmul marii, aceasta nu este o statiune de litoral, deoarece nu are propriile sale plaje, turistii fiind nevoiti sa foloseasca plajele din satele si orasele aflate in apropiere.
 
In partea de est a orasului plaja este ingusta, dar lunga. Desi nu este cea mai frumoasa plaja din zona, turistii vin aici, datorita numeroaselor cafenele si cluburi. Plaja „Downtown” din Bodrum se transforma seara intr-un imens restaurant in aer liber.
 
Plaja din Bodrum este in cea mai mare parte cu pietris.
 
Cele mai bune plaje sunt Ortakent – la 20 min distanta, Yalikavak – la 35 min distanta, Gumusluk – la 35 min distanta si Bagla – la 25 min distanta, iar cele mai apropiate plaje de Bodrum sunt Gumbet – 10 min distanta si Bardakci – 5 min distanta. Toate aceste plaje sunt accesibile cu autobuzul sau microbuzul (dolmus).
 
Plaja Bitez – aceasta plaja de nisip se afla la 7 km vest distanta de Bodrum, intr-un golf langa Gumbet, fiind perfecta pentru familiile cu copii datorita apei putin adanci. De asemenea, este o plaja preferata de surferi, deoarece vantul este extrem de prielnic pentru wind surfing si alte sporturi de apa, valurile fiind puternice. Plaja este decorata cu Blue Flag. Aici este unul dintre cele mai bine echipate cluburi de windsailling din lume.
 
Plaja Gumbet – este cea mai apropiata plaja de statiunea Bodrum, la 3 km departare, fiind cea mai buna si lata plaja de nisip, foarte curata si usor accesibila. Plaja este dotata cu sezlonguri si umbrele pentru care nu se percepe nici o taxa. Gumbet este potrivit pentru iubitorii sporturilor nautice, deoarece este unul dintre cele mai populare centre de acest gen, datorita valurilor inalte.
 
Plaja Ortakent – este o plaja de nisip, linistita, situata la 8 km de Bodrum. Aceasta este ideala pentru familiile cu copii, datorita intrarii line in apa si a nisipului fin, desi pe masura ce se inainteaza, apa devine repede adanca. Apa este mai rece decat in golfurile vecine, dar e foarte curata si clara si este perfecta pentru inot, datorita treptelor sapate natural sub apa de catre curenti.
 
Plaja Turgutreis – este o frumoasa plaja de nisip, cu portiuni stancoase, iar multimea de insulite din apropierea malului protejeaza plaja de vanturile puternice. Este situata la 20 km de Bodrum, in oraselul Turgutreis, al doilea ca marime din peninsula, fiind decorata cu Blue Flag. Plaja este destul de ingusta, nu foarte lunga si nici foarte aglomerata. Ea este administrata de restaurantul de vis-a-vis, iar sezlongurile sunt gratuite daca se servesc bauturi de la barul restaurantului respectiv. Aici se poate practica surfingul.
 
Plaja Gumusluk – se afla la 4 km departare de Bodrum, fiind o plaja mai salbatica, protejata de dezvoltarea moderna, din cauza prezentei sitului subteran antic, Myndos (partial sub apa – poate fi admirat de catre scufundatori). Se afla in cea mai veche asezare a peninsulei, aici fiind renumite restaurantele cu mancaruri traditionale pescaresti.
 
Plaja Bagla si Kargi – cunoscuta si sub denumirea de Camel beach, este o plaja situata la circa 16 km sud vest de Bodrum. Aceasta se numeste Camel beach, deoarece turistii au posibilitatea sa se plimbe cu camila pe plaja. Nisipul este minunat, iar apa este mult mai calda decat in alte parti din Bodrum. Plaja este foarte curata si datorita faptului ca nu este usor accesibila.
 
Plaja Torba – Torba este cea mai luxoasa si linistita suburbie a Bodrumului. Malul de aici este brazdat de mici golfuri, in care sunt amplasate hoteluri-cluburi moderne, cu mici plaje de nisip si pietris sau platforme. Plaja dispune de sezlonguri si de-a lungul ei sunt numeroase restaurante, precum si ruinele unei antice manastiri bizantine.
 
Plaja Kadikalesi – este o plaja de nisip fin si/sau pietris, ingusta.
 
Plaja Akyarlar – Karaincir –  este o plaja de 500 de metri, protejata bine de vant, fiind cea mai sigura plaja pentru copii, de pe intreaga peninsula. Se afla la 22 km de Bodrum.
 
De asemenea plaje cunoscute in imprejurimile Bodrumului sunt cele din Yalikavak, Gundogan si Gol – Turkbuku.
 
Cluburi si baruri
 
Cand spui Bodum, pe langa cultura si arta, iti vine in minte cuvantul distractie. Acesta poate fi considerat un oras al noptilor albe, magia distractiei nocturne prelungindu-se cel mai adesea pana in zori. In ceea ce priveste distractia, turcii ii acorda locul doi, dupa Istanbul.
 
Odata cu lasarea intunericului, muzica live se aude in tot orasul. Cluburile de noapte, cafenelele şi restaurantele sunt deschise toată noaptea. Cumhuriyet, cunoscuta ca si „Barstreet” este o strada de aproape 2 km, paralela cu linia tarmului, unde se gasesc o multime de discoteci, cluburi, baruri, restaurante si cafenele, toate cele situate pe partea dreapta oferind o zona de relaxare pe plaja, cu vedere spre castel. In afara de cluburile de noapte obisnuite, turcii au meyhane, locuri in care se poate manca, bea si petrece pe muzica traditionala. In Bodrum se gasesc probabil, mai multe baruri decat in toate celelalte locuri din Turcia.
 
Cele mai aglomerate discoteci sunt „Halikarnas”, una dintre cele mai mari discoteci din lume in aer liber, a doua ca marime din Europa, amplasata intr-un amfiteatru, undeva la capatul plajei si „Bodrum Marina Club”, construit pe o barca mare, pe un catamaran cu fund de sticla unde este ringul de dans, putandu-se vedea pestii inotand. Noaptea, cat dureaza petrecerea, barca este ancorata in port.
 
Cluburi si baruri cunoscute in Bodrum sunt: Club X – unde este un amestec de muzica r&b, dance, funk si turkish pop; Kuba – un lounge restaurant cu un meniu de lux; Fink – club in aer liber; Körfez Bar si Adamik sunt cele mai vechi si mai aglomerate baruri cu muzica rock din oras; Kule Rock City – bar cu muzica rock, unde nu se poate intra fara o partenera; Veli Bar – este probabil cel mai vechi meyhane din oras; YettigarI; Hadigari Bar & Restaurant; M&M Dancing; Fora Bar; Fasil Cafe Rasit – bar cu muzica traditionala turceasca si belly dance; The White House Bar si Mavi Bar.
 
Cum fumatul este un obicei care se potriveste perfect cu savurarea unei cafele tari, in Bodrum sunt foarte multe locatii unde se poate fuma la narghilea – traditionala „pipa cu apa”. O alternativa adesea preferata este cumpararea pipelor Meerschaum, in Gumusluk turistii avand ocazia chiar sa priveasca mesteri locali in timp ce lucreaza la asemenea instrumente ale placerii.
 
Pentru cei care cauta petreceri in timpul zilei, Aquatica este un club pe o plaja plutitoare (deschis zilnic intre 11:00 si 20:00, de la jumatatea lunii iunie pana la jumatatea lunii septembrie), situat intr-un golf retras, intre Bodrum si Gumbet, accesibil numai cu barcile.
 
 
 

 

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii