Sfaturi utile
Pentru oferte accesati link-ul turcia.directbooking.ro
Când călătoriţi cu autoturismul
- Încheiaţi o asigurare auto care să acopere inclusiv eventualele accidente rutiere din străinătate!
- Nu plecaţi la drum fără cartea de identitate a maşinii. În ţările UE aceasta trebuie prezentată împreună cu permisul de conducere.
- Asiguraţi-vă că deţinerea şi respectiv folosirea dispozitivelor anti-radar şi de detectare radar nu sunt interzise în ţara în care vă deplasaţi şi nici în ţările de tranzit!
- Informaţi-vă asupra regulilor de circulaţie şi a valabilităţii permisului de conducere din ţara de destinaţie. În anumite ţări aveţi nevoie de un permis de conducere internaţional.
- Ţineţi cont că în unele ţări folosirea aparatelor de detectare a radarelor este interzisă. O amendă primită în străinătate vă poate afecta serios bugetul de care dispuneţi.
Codul circulaţiei rutiere şi semnalizarea rutieră în Turcia sunt conforme cu reglementările internaţionale.
La intrarea în Turcia, detaliile autoturismului vor fi înregistrate în paşaportul şoferului, prin aplicarea unei ştampile. Această înregistrare conţine şi data până la care puteţi conduce pe teritoriul Turciei.
Este important de reţinut faptul că persoana care a intrat în Turcia cu autoturismul, trebuie să şi iasă de pe teritoriul acestei ţări cu acelaşi mijloc de transport. Dacă renunţaţi la ea în timpul şederii, veţi avea nevoie de documente speciale care să ateste că nu aţi vândut-o în Turcia. În acest sens, autorităţile locale vor emite un certificat pe care va trebui să-l aveţi asupra dvs. permanent.
Documente necesare pentru deplasarea cu autoturismul:
În cazul în care călătoriţi în Turcia cu un autovehicul, condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă de către Autorităţile vamale numai după prezentarea următoarelor documente:
- Documentele autovehiculului, inclusiv asigurarea internaţională tip carte verde;
- Împuternicire (procură), tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur. Atenţie! Procura trebuie să fie tradusă de către un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată.
- Pentru autoturismele închiriate, trebuie să prezentaţi contractul de închiriere şi traducerea acestuia în limba turcă, legalizată şi apostilată.
Precizările de mai sus sunt valabile şi pentru persoanele care deţin un autoturism achiziţionat în leasing.
Reguli de circulaţie
Sensul giratoriu. În Turcia, în cazul circulaţiei într-un sens giratoriu, spre deosebire de România, se aplică regula priorităţii de dreapta.
Siguranţă. Toţi pasagerii trebuie să poarte centura de siguranţă. Toate autoturismele trebuie să fie dotate cu triunghi de avertizare reflectorizant şi o trusă de prim-ajutor.
Consumul de băuturi alcoolice la volan. Există o interdicţie totală a consumului de alcool la volan.
Amenzile de circulaţie
Poliţia rutieră efectuează controale pe drumurile de acces către oraşe. Trebuie să aveţi mereu asupra dvs. permisul de conducere, paşaportul, certificatul de înmatriculare a vehiculului, deoarece vi se poate solicita oricare dintre aceste acte sau chiar toate.
Se pot efectua şi verificări ale centurii de siguranţă, teste asupra stării vehiculului. Aproape toate delictele rutiere se pedepsesc cu amenzi pe loc.
- Persoana competentă pentru întocmirea procesului verbal, în cazul persoanelor care au comis contravenţii sau infracţiuni privind circulaţia rutieră, este personalul împuternicit din cadrul Inspectoratului General de Poliţie şi Comandamentului General de Jandarmerie, respectiv persoana desemnată de către Ministerul Transporturilor, Maritime şi Comunicaţii şi Direcţia Generală a Drumurilor;
- Amenzile contravenţionale pot fi achitate pe loc sau la oficiile fiscale ori la băncile desemnate de către Ministerul Finanţelor sau Compania Naţională de Poştă;
Limite de viteză:
- În localitate - 50 km/h
- În afara localităţii - 90 km/h pentru autoturisme, 80 km/h pentru camioane, 70 km/h pentru vehiculele care tractează o remorcă sau rulotă.
- În afara localităţii, pe drumurile expres - 110 km/h pentru autoturisme, conform semnalizării.
- Autostrăzi - 120 km/h pentru autoturisme.
Comportamentul în trafic
Este recomandabil să manifestaţi atenţie în trafic. Puteţi întâlni opriri bruşte, întoarceri, ieşiri din rând.
Semnalizarea la schimbarea direcţie de mers, la oprire sau plecare de pe loc este deseori ignorată.
Semnalizarea cu farurile înseamnă “Depăşesc”, nu ”După dumneavoastră”.
Sunt folosite o mulţime de semnale cu claxonul, cele mai multe care să avertizeze că sunteţi depăşit sau, din spate, să vă grăbească. Un claxon puternic înseamnă să vă feriţi din drumul celui din spate; două scurte înseamnă uneori “mulţumesc“. Nu vă aşteptaţi să se oprească traficul pentru a vă permite să intraţi în rând.
Aşteptaţi-vă să fiţi depăşiţi din toate părţile şi să vi se taie drumul. Cei mai mulţi dintre şoferi conduc foarte aproape unul de celălalt, deci dacă lăsaţi o distanţă rezonabilă pentru oprire în faţa dvs., este posibil ca cineva să o ocupe.
Defecţiuni
Pentru depanarea cauciucurilor trebuie să vă deplasaţi la o vulcanizare - lastikci .
Pentru parbrize şi alte părţi de maşină va trebui să găsiţi cel mai apropiat service auto - oto sanayi.
Parcarea
Nu parcaţi în locuri interzise. Recuperarea unei maşini care a fost tractată necesită multiple formalităţi.
Aparatele anti-radar şi de detectare a dispozitivelor radar:
În Turcia, utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor şi a aparatelor antiradar este interzisă şi este considerată contravenţie, fiind pedepsită cu amenzi substanţiale şi confiscarea aparatului.
Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:
În caz de accident uşor/cu răniţi, autovehiculul nu va fi mişcat din loc până la sosirea organelor de poliţie. Pentru accidentele care au loc în afara oraşelor competenţa revine Jandarmeriei.
În caz de accident soldat cu deces, conducătorii auto implicaţi sunt reţinuţi până la data stabilirii vinovăţiei de către autorităţile judiciare.
Atenţie!
Trebuie să solicitaţi o copie a raportului constatator întocmit de poliţie.
În situaţia în care autovehiculul este imobilizat pentru un timp, nu plecaţi din Turcia până ce nu solicitaţi de la autoritatea vamală anularea înregistrării făcute autovehiculului în paşaport (la intrarea în Turcia) şi eliberarea unui document care să vă permită trecerea frontierei fără autovehiculul respectiv.
În caz de accident, puteţi contacta următoarele numere de telefon: Poliţia Rutieră 154, Jandarmeria 156.
Moneda de circulatie: toate plăţile pe teritoriul Turciei se fac in moneda locală, lira turcească.
Banii pot fi schimbati in conditii de siguranta la casele de schimb valutar sau la majoritatea bancilor. Casele de schimb nu mai au voie să perceapă comision pentru schimbul de bani, de aceea este întotdeauna mai bine să verificați mai întâi. Aeroporturile și hotelurile oferă, de asemenea, servicii de schimb valutar, dar acestea, de obicei, au tendința de a da rate mai puțin favorabile.
Există comercianţi şi hoteluri care acceptă valute străine (în special euro sau dolari SUA), însă prin realizarea unui schimb valutar pe baza unui curs.Schimburile monedelor străine se pot realiza la bănci sau la casele de schimb valutar (care au denumirea de "döviz")
Condiţii de călătorie în Turcia
Cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic în Republica Turcia nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat.
Perioada legală de şedere fără viză este de maxim 90 de zile în decurs de 6 luni.
Călătoria cu copii minori
Copiii minori pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul ambilor părinţi, al părintelui care îi are în îngrijire ori a reprezentantului legal.
În situaţia în care copiii minori călătoresc în străinătate neînsoţiţi de ambii părinţi, părintele care îi are în îngrijire ori de reprezentantul legal este necesară existenţa unei procuri notariale din partea acestora.
Animale de companie
Pentru transportul animalelor de companie aveţi nevoie de:
- Certificatul medical antirabic eliberat de către o instituţie medicală română;
- Carnetul de sănătate a animalului de companie;
- Un container special pentru transportul animalelor de companie.
Pentru oferte accesati link-ul turcia.directbooking.ro
VA DORIM VACANTA PLACUTA!